Uw beloning
In onderstaande opsomming vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat uw antwoord er niet bij? Gebruik dan de zoekmachine of neem gerust contact op met uw gebiedscontactpersoon.
Criteria voor beloning: Deelnemende melkveehouders kunnen een beloning krijgen als zij voldoen aan 1 of meer van onderstaande criteria. Per punt kan een deelnemende melkveehouder jaarlijks maximaal € 500,- ‘verdienen’. In totaal kan een deelnemende melkveehouder € 2.500,- aan beloning krijgen. Hij of zij kan dit voor maximaal drie jaren aanvragen.
Klik op tabel voor vergroting:
Ja, het heeft ook dan zeker zin voor dat punt een beloning aan te vragen. We leggen de cijfers positief uit. Ook als een melkveehouder óp de grenswaarden uit de tabel scoort, dan ontvangt hij of zij de beloning.
Ja dit mag. U mag één keer per jaar een beloning aanvragen over één van de afgeronde jaren daarvoor. U kunt de jaarlijkse beloning aanvragen via de website van SNN. Hiervoor heeft u de definitieve kringloopwijzer nodig over het jaar waarvoor u de beloning aanvraagt.
Hiervoor moet u inloggen op uw account bij SNN.
Ja, dat mag. Dan mag je in 2022 de beloning aanvragen over 2019.
De beloning voor de verduurzaming en de subsidie voor het duurzaamheidsplan komen uit twee verschillende regelingen die op elkaar volgen. SNN is verplicht bij elke regeling na te gaan of het rekeningnummer hoort bij de aanvrager. U moet dus een kopie van een bankafschrift meesturen bij zowel de aanvraag van de beloning als bij het aanvragen van subsidie voor het duurzaamheidsplan (wat u al daarvoor heeft gedaan).
Dit hoeft trouwens alleen bij de eerste keer dat u de beloning aanvraagt. Bij de keren daarna is het alleen nog nodig als uw bankrekeningnummer wijzigt.
U kunt als deelnemer op drie manieren uw beloning aanvragen.
Manier 1)
U vraagt per jaar een beloning aan. Dit heet dan ‘het aanvragen van een voorschot op de beloning’. Jaarlijks kunt u voor één jaar een voorschot op de beloning aanvragen.
Hoe? Stel u wilt in 2021 voor de eerste keer een voorschot aanvragen. U kunt in dit geval kiezen voor een beloning over het jaar 2019 of 2020. De beloning vraagt u aan via www.snn.nl Hiervoor moet u of uw adviseur, inloggen op uw account bij SNN.
Manier 2)
U doet de aanvraag voor de volledige beloning aan het eind van het project. U doet dat in dit geval als u alle drie de jaren hebt afgerond waarover u een beloning wilt aanvragen. U vraagt dan een beloning aan voor deze drie jaren tegelijk. Dit doet u via een ‘vaststellingsverzoek’.
Hoe? U kunt de beloning over drie jaar tegelijk aanvragen als u voor elk van deze drie jaren een definitieve kringloopwijzer heeft. Hiervoor moet u of uw adviseur, inloggen op uw account bij SNN.
Welke jaren kan ik gebruiken? Heeft u uw duurzaamheidsplan in 2019 laten maken? Dan gaat het om drie jaren uit het rijtje: 2019, 2020, 2021 of 2022.
Kreeg u uw duurzaamheidsplan in 2018? Dan kunt u kiezen uit 2017, 2018, 2019 en 2020. U mag zelf kiezen welke drie jaren u gebruikt.
Manier 3)
U heeft één jaar een voorschotverzoek voor de beloning aangevraagd en kiest ervoor de overige twee jaar na afloop te laten uitbetalen.
Hoe? Hiervoor gebruikt u eerst manier 1 en besluit u later om de andere jaren achteraf aan te vragen via manier 2.
In de tabel met criteria voor de beloning wordt rekening gehouden met mineralisatie van veen. Bedrijven met veengrond komen door die berekening uit op een iets lager overschot stikstof en CO2.
Als u veengrond heeft, rekenen wij voor de onderdelen CO2 en stikstof met een lagere uitstoot- of verlieswaarde dan in uw kringloopwijzer staat. Deze lagere waarde berekenen wij volgens dezelfde berekening als SMK gebruikt voor Planetproof.
Voorbeeldberekeningen
Hieronder geven we aparte voorbeeldberekeningen voor stikstof en voor CO2:
Hiervoor heeft u nodig:
- het percentage veengrond van uw totale areaal
- uw stikstofbodemoverschot zonder rekening te houden met mineralisatie
- uw emissie CO2 eq per kg melk zonder correctie voor veengrond
- de emissiefactor voor stikstof (1,99 kg N per hectare voor elk % aandeel veengrond van het bedrijfsareaal)
- de emissiefactor voor broeikasgas (350 gr CO2 eq per kg melk voor elke hectare veengrond)
Voorbeeldberekening stikstof:
Stel u heeft 39 % veengrond en volgens de kringloopwijzer een stikstofbodemoverschot van 174 kg N per hectare.
Formule:
Stikstofbodemoverschot uit kringloopwijzer – (% veen * 1,99 kg N per hectare) = berekende N-overschot na correctie voor veen.
Ingevuld:
174 kg N/ha - (39 % veen * 1,99) = 96,39 kg N/ha
Voorbeeldberekening CO2 -uitstoot:
Stel u heeft 39 % veengrond en volgens uw kringloopwijzer een CO2-uitstoot van 1247 gram CO2 eq/kg melk.
Formule:
CO2-uitstoot vóór correctie veen * (% veen/100 * 350 gr CO2 eq per kg melk) = CO2-uitstoot na correctie voor veen
Ingevuld:
1247 gram CO2/kg melk - (0,39 * 350 gr CO2 eq per kg melk) = 1110,5 gram CO2
Het fosfaatreductieplan valt onder de-minimis. Voor de ruimte binnen de de-minimis-regeling kijken we naar het jaar waarin de aanvraag voor subsidie wordt gedaan, plus de twee jaren daarvoor. De aanvraag voor de ‘Subsidieregeling beloning 200 duurzame melkveehouders Drenthe’ is in 2019 gedaan. Dan kijken we voor de de-minimis dus naar 2019, 2018 en 2017. Het bedrag dat aan u is betaald voor het fosfaatreductieplan telt dus mee.
Als de ruimte van 7.500 euro er nog is binnen uw de-minimis, dan heeft u ruimte voor de volledige beloning over drie jaar en kunt u zonder problemen als u daarvoor in aanmerking komt de volledige beloning aanvragen. Is uw de-minimisruimte minder dan 7.500 euro, dan kunt u een beloning aanvragen voor maximaal het bedrag dat nog over is aan de-minimisruimte. Dat is dan tegelijk het maximumbedrag dat wij in dat geval aan beloning kunnen verlenen.