Nieuwsberichten

Op dinsdagmiddag 7 maart organiseert Duurzaam Boeren Drenthe een startmiddag. Deze middag is speciaal voor alle deelnemers en toekomstig deelnemers aan de regeling voor melkveehouderij. De middag begint rond 14.30 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. Zet deze dag dus vast in de agenda!

Kennisprogramma Boeren met bomen een struiken is een dagprogramma voor boeren met belangstelling voor Agroforestry. Meld je aan voor deze dag en ontdek de mogelijkheden en hoor de ervaringen van collega's.

Boeren in de provincie Drenthe worden ook de komende jaren beloond voor het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Dat gebeurt met het project Duurzaam Boeren Drenthe, waarin duurzaamheidsdoelen zijn vastgesteld voor water, bodem, klimaat en stikstof. Worden deze doelen gerealiseerd, dan staat er voor de boer een beloning tegenover.

Vraag op tijd een vergoeding aan voor scholing of advies in het kader van Duurzame Melkveehouderij Drenthe. Dit kan tot uiterlijk 31 december 2022.

Wat zijn de voordelen van kruidenrijk grasland? En de nadelen?
Tijdens de bijeenkomst kruidenrijk grasland op 29 november a.s staan deze vragen centraal.

Een kennismaking met agroforestry in de melkveehouderij. Agroforestry wordt steeds vaker genoemd als duurzame en innovatieve vorm van landbouw die een positieve bijdrage kan leveren aan onder meer biodiversiteit, klimaat en de aantrekkelijkheid van het landschap. Maar wat is het, hoe kun je het toepassen in je huidige bedrijfssysteem en past het bij jou als ondernemer?

Gras is de basis van de melkveehouderij. Weidegang is daarbij een efficiënte manier om vers gras te oogsten en eiwit te benutten.

Voor iedereen die aan de slag wil met duurzame melkveehouderij, zijn er de komende tijd interessante veldbijeenkomsten.

De belangstelling voor kruidenrijk grasland neemt toe. Maar hoe krijg je en houd je kruidenrijk grasland?
Weidewinst heeft een aantal vuistregels op een rij gezet die de slagingskans kunnen vergroten.

Uitmijnen is een geschikte methode om landbouwgrond om te vormen naar soortenrijk grasland. Daarmee is uitmijnen goed voor de natuur, maar kun je er als melkveehouder ook wat mee?

Kruidenrijk grasland is goed voor de bodem, het klimaat en de biodiversiteit: door de grotere variëteit aan (bloeiende) kruiden en grassen ontstaat er meer bodemleven, en kunnen er meer insecten leven en dat is weer goed voor vogels. Kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen kunnen achterwege worden gelaten. Ook voor koeien is een mengsel van grassen en kruiden gezond.

Zwier vd Vegte van proefbedrijf De Marke vertelde 2 maart 2022 over hoe het proefbedrijf het aandeel ruw eiwit op 145 kreeg en het tank-ureum gemiddeld op 15. Hij ziet positieve effecten op financiën, stikstof en de diergezondheid. Hoe pakte het De Marke dit aan? Welke tips heeft hij?

Boer Burger Natuur Drenthe zoekt een creatieve campagneleider / communicatietalent voor het versterken van boer-burger-initiatieven. Heb jij kennis van en affiniteit met natuurinclusieve landbouw? Ben jij goed in communicatie en/of organisatie? Kijk dan hier!

De aanvraag voor deelname aan Bloemrijke akkers is weer open. Iedereen in Drenthe met een beschikbare grondoppervlakte tussen 0,25 hectare en 0,50 hectare mag meedoen. Bloemrijke akkers wordt mogelijk gemaakt door deelnemende gemeenten in Drenthe en de Provincie.

De Subsidiemodule Agrarische Bedrijfsadvisering en Educatie (Sabe) gaat dit voorjaar opnieuw open. Vanaf 4 april kan er via het RVO-loket weer een voucher aangevraagd worden voor één-op-één-advies voor verduurzaming van uw bedrijf.

Een aantal gebiedscontactpersonen doet mee met de praktijkpilot Koe & Eiwit. We zijn benieuwd: wie van de andere deelnemers doet mee?

Online zijn verschillende overzichten te vinden met welke maatregelen effect hebben op stikstof, broeikasgas, biodiversiteit en water. We geven een overzicht.

Gedeputeerde Henk Jumelet van Drenthe roept LNV op om 'ons' beloningssysteem van boeren te omarmen. Hij pleit voor landelijke beloning op resultaat via KPI's. Én om hierbij de samenhang van de verschillende opgaven voor ogen te houden. Het systeem motiveert boeren omdat het stuurt op doelen en vakmanschap en beloont op resultaat.

Het afgelopen half jaar hebben verschillende partijen en melkveehouders onderzocht wat de kosten en baten zijn van de regeneratieve melkveehouderij. Het webinar en de gegevens hierover zijn vrijelijk na te zien.

Afgelopen zomer volgde een groep Veenkoloniale boeren een uitgebreide bodemcursus onder leiding van Coen ter Berg, een van de meest ervaren bodemkundigen van Nederland. U kunt deze cursus nu online gratis volgen. Van elke lesmiddag staat een gefilmde samenvatting voor u klaar.

Heeft samenwerking tussen akkerbouw en veehouderij meerwaarde voor jouw bedrijfsvoering? Hoe kun je deze samenwerking efficiënter vormgeven? Begin november was er een bijeenkomst over deze vorm van samenwerking en gemengde bedrijfsvoering.

Wat is de rol van uw adviseur bij het verhogen van uw koe-leeftijd? Wijs uw adviseur(s) op de webinar 'levensduurverlenging rundvee voor adviseurs'

Boeren delen hun ervaring met natuurinclusieve landbouw: In de brochure 'Successen en uitdagingen van Natuurinclusief Ondernemen’ delen tien boeren hun ervaringen met natuurinclusieve landbouw. Ze vertellen over hun beweegredenen, zoektocht en dilemma’s.

Drie subsidieregelingen bieden de komende tijd ruime mogelijkheden voor (gedeeltelijke) vergoeding van investeringen, kennisvergaring en kennisdelen. Doe er je voordeel mee!

Albert Jan Knijp uit Anderen vertelde tijdens een excursie op zijn bedrijf over zijn combinatieteelt van maïs en stokbonen. Hij experimenteert hiermee om te kijken of hij zo meer eiwit van eigen land kan halen.

Welke veranderingen en kansen levert het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) op voor boeren? Hoe stuur je met je bodem? De noordelijke provincies en enkele andere partijen organiseren een congres hierover in Oosterwolde (Fr) op 12, 13 en 14 oktober. Met toonaangevende sprekers, workshops, bodem-beleefsessies, bedrijfsbezoeken en demonstraties.

Ervaringsuitwisseling op 21 september over kruidenrijk grasland en magnesiumchloride: ruim 20 deelnemers aan Duurzame Melkveehouderij Drenthe kwamen bij Hans Vetketel in Koekange om te horen, voelen en zien wat hij doet voor biodiversiteit, bodem en verminderen van stikstofemissie en wat hij daarbij tegenkomt.

Duurzame Melkveehouderij Drenthe organiseert een bedrijfsexcursie op het melkveebedrijf van Hans Vetketel in Koekange, ook deelnemer. Er is alle ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen over kruidenrijk grasland en het toevoegen van magnesiumchloride.

Tot en met 30 augustus kunt u zich nog aanmelden voor de cursus 'Haal meer uit uw kringloopwijzer'. Leg verbanden tussen de cijfers en stuur zelf op uw mineralenbenutting.

Meer melk uit gras? Stichting weidegang start gratis studiegroep met nadruk op grasproductie, beweidingsplannen en rantsoen.

LNV opent investeringsfonds en extra subsidiemogelijkheden voor boeren met verduurzamingsplannen.

Drentse Statenleden zijn 9 juni geïnformeerd over de integrale verduurzaming van de landbouw door beloning op doelen die inwerken op CO2, Stikstof, fosfaat, dierwelzijn, water en Biodiversiteit.

Meld je ook aan voor de nieuwe ronde van de SABE regeling van LNV. De LNV-Subsidie voor advies en scholing gaat 31 mei opnieuw open. Dit is de tweede ronde van de subsidiemodule Agrarische Bedrijfsadvisering en Educatie (Sabe).

In Drenthe lopen we voorop met het belonen van boeren die werken aan verduurzaming. Dit doen Provincie, landbouw en natuurorganisaties sámen! Drenthe zet zo in op boerenvakmanschap als oplossing.

Vroeg scheuren lijkt gunstig voor stikstofbenutting, Dat blijkt uit verkennende proeven afgelopen jaar in Drenthe. Uitgebreider onderzoek volgt. De eerste tip: bepaal ‘s winters welk grasland wordt gescheurd dan kun je na 1 feb zo snel mogelijk aan de gang.

Bent u deelnemer uit de groep van 50 eerste deelnemers die 2018 is gestart? Dan kunt u dit jaar de verduurzamingsbeloning aanvragen voor alle drie de jaren.

Een verdienmodel van natuur-inclusieve landbouw? Daarover gaat een reeks webinars van Vruchtbare Kringloop - Achterhoek. U kunt er al twee terugkijken wanneer het u uitkomt.

Vruchtbare kringloop Noord Nederland organiseert een reeks webinars over onder meer bodem en bemesting. Deze zijn allemaal terug te kijken. Kijkvoer voor tijdens de lockdown?

Denkt u aan de 1500 euro subsidie die u vanuit Duurzame Melkveehouderij Drenthe kunt besteden aan het vergaren van kennis of advies? Het leuke van dit bedrag is dat u vrij bent het te besteden aan welke adviseur of welke cursus u maar wilt. De keuze is aan ú!

Werkt u samen met een akkerbouwer? Ga er in december dan eens lekker voor zitten, bedenk welk gras vernieuwd moet worden en laat dit de akkerbouwer vóór eind januari weten. Hij zal je dankbaar zijn en kan dan een goed moment zoeken zo snel mogelijk na 1 februari!

De afgebakende periode waarin deelnemers jaarlijks een beloning kunnen aanvragen is per direct afgeschaft voor deelnemers die vanaf 2019 meedoen. Zij kunnen nu het hele jaar rond een beloning aanvragen voor behaalde duurzaamheidsresultaten.

Nu ook LNV een kennisvoucher uitgeeft voor het inwinnen van advies of het volgen van cursussen, hebben deelnemende melkveehouders € 3.000,- te spenderen aan gratis advies op opleiding. Tijd voor een overzichtje met de kenmerken van beide kennisvouchers.

Heeft u zaken waar u tegenaan loopt? Onderwerpen waarover u meer wilt weten? Laat ons dat weten. De acht gebiedscontactpersonen zijn eind oktober begonnen met de eerste bezoeken aan deelnemers en halen deze informatie graag op. Zelf al eerder bellen kan natuurlijk ook!

Ook voor u! LNV start met subsidie aan boeren voor advies en scholing over kringlooplandbouw. De subsidie per boer is € 1.500,- Ook is het mogelijk om met een groep boeren gezamenlijk een project in te dienen.

Hoe blijf je mentaal gezond bij toenemende druk, alle ballen in de lucht houden, media-aandacht en het combineren van aandacht voor gezin en bedrijf? Hier kunt u het LTO-webinar 'Mentaal gezond op boerengrond' terugkijken.

Bodemkwaliteit is belangrijk voor efficiënte bedrijfsvoering en kringlooplandbouw. Vruchtbare kringloop Drenthe organiseert 4 vrij toegankelijke webinars over de bodem. Makkelijk om even mee te pakken!

Acht Drentse melkveehouders worden aanspreekpunt voor hun collega-boeren in de aanpak naar de verduurzaming van hun bedrijf. Zij fungeren als laagdrempelige vraagbaak en inspirerende gesprekspartner.

Op 1 september heeft Mirjam Balkema afscheid genomen van Duurzame Melkveehouderij Drenthe. De afgelopen drie jaar was Mirjam Balkema voor veel deelnemers het gezicht van Duurzame Melkveehouderij Drenthe.

Wellicht heeft u het advies gekregen om meer te weiden, meer eiwit uit het gras te halen, te kijken naar de balans in uw organische stof of u meer te richten op de bodem. Als u hiervoor een adviseur inhuurt of een cursus of scholing volgt, krijgt u als deelnemer aan Duurzame Melkveehouderij Drenthe een deel van deze kosten vergoed.

Dinsdag 23 juni hielden we een geslaagde webinar met handige praktijkinformatie van Wichard Kievit en Frank Verhoeven. En.... vanwege het mooie kuilweer van die dag organiseren we het webinar van 23 juni nog een keer. Heeft u het gemist? Doe dan dinsdag 7 juli alsnog mee!