Drentse melkveehouders oriënteren zich op de te volgen route


Op de dag dat Trouw publiceerde dat maar liefst 80% van de boeren een andere, meer Natuurinclusieve, weg wil inslaan, oriënteerden dinsdagavond 19 juni Drentse melkveehouders zich al op de te volgen route. De provincie had ze uitgenodigd in het kader van het programma Toekomstgerichte landbouw – de Ontwikkelagenda Melkveehouderij & Natuur.

evaluatiebijeenkomst-pilotboeren-19-juni-logo-1024x768Indicatoren duurzaamheid
Een groot deel van de eerste 50 boeren die in dat kader een duurzaamheidsplan laat opstellen via een project van Projecten LTO Noord, uitgevoerd door Agrifim Exlan en DLV advies, was aanwezig. Ze werden bijgepraat over de indicatoren voor duurzaamheid die Drenthe, op basis van de Kringloopwijzer, hanteert en over de manier waarop Drenthe hen, samen met haar partners Natuur en Milieufederatie Drenthe, LTO Noord, DAJK en de terreinbeheerders, kan ondersteunen bij het uitvoeren van het duurzaamheidsplan.

Beloningsregeling ligt klaar
En dan ligt er ook nog eens een beloning klaar voor die bedrijven die grote stappen maken en / of bovengemiddeld scoren via de beloningsregeling voor Duurzaam Presterende Melkveehouders Drenthe. Bevlogen inleidingen van consulent Duurzame Melkveehouderij Mirjam Balkema en Dorieke Goodijk leverden interessante discussies en een positief gestemd publiek op, dat zich gesteund kan voelen op weg naar een duurzame én winstgevende toekomst.