Adviseurs - bodem
DLV-er Albert Jan Bos benoemt vier aandachtspunten die volgens hem belangrijk zijn om mee te nemen in het bemestingsplan. Doe er uw voordeel mee!
Een artikel uit Nieuwe oogst over de wisselwerking tussen wortels en het bodemleven er omheen.
Bokashi als verdienmodel? Lees meer over een initiatief uit Zuid-Holland voor het zoveel mogelijk benutten van regionale organische stof.
Goed bodemleven doet veel voor je gewas. Het zorgt voor beter beschikbare mineralen en biedt natuurlijke bescherming tegen schadelijke schimmels en bacteriën. Maar wat kun je doen om het bodemleven te verbeteren?
Organische stof, bemesting, onkruidbestrijding en verwachtingen over en weer: duidelijke afspraken maken samenwerking tussen melkveehouders en akkerbouwers een stuk makkelijker. In het project ‘Samenwerking akkerbouw en melkveehouderij’ is gekeken naar de belangrijkste tips of aandachtspunten voor samenwerkende boeren. Giske Warringa is projectleider van dit project en heeft een melkveebedrijf met haar man en schoonouders. Thuis werken ze samen met een akkerbouwer. Hoe pakken zij thuis zélf deze tips aan?
Interessant verhaal over de voordelen van vruchtwisseling, het scheuren van grasland en het vrijkomen van stikstof.
Melkveehouder Peter Oosterhof ontwikkelde samen met zijn broer een doorzaaimachine voor kruidenrijk grasland.
Vanuit Duurzame Melkveehouderij Drenthe werken de Drentse melkveehouders aan een lange termijn-systeem voor stikstofreductie, klimaatverbetering en kringlooplandbouw. Tijd voor een interview met Kringloopadviseur Frank Verhoeven. Wat is het kringloop-voordeel voor de boer? Wat is zijn visie op de recente landelijke kringloop- en stikstofontwikkelingen?
Veel cijfers en processen hebben invloed op melkproductie en het saldo per liter melk. Om nog maar te zwijgen over factoren met invloed op de kringloopwijzer. Het líjkt ingewikkeld. Maar melkvee-adviseur Hans Dirksen vindt van niet. Sterker nog, volgens hem is een kringloopwijzer met prachtige uitslagen voor iedereen weggelegd. Een interview met tips.
Drentse rapportages van het project 'Grondig Boeren met Maïs'. Een demonstratieproject over goed bodembeheer om te komen tot een rendabele maisteelt zonder negatieve effecten op de omgeving.
Artikel uit Nieuwe Oogst over de winst door aandacht voor de bodem.
Wat komt er kijken bij het ruilen van land tussen akkerbouwer en melkveehouder? Waar moeten beide partijen aan denken? Een goed uitgebalanceerd bouwplan is gunstig voor de bodem, geeft minder onkruiddruk en verkleint uitspoeling. Ap van der Bas legt uit en geeft tips.
Tien algemene adviezen voor de optimalisatie van het bouwplan en het verduurzamen van de samenwerking tussen akkerbouwer en melkveehouder.
Op deze site vindt u praktijkgerichte tips voor uw bedrijfskringloop. Wat kunt u doen om uw kringloopgetallen te verbeteren? De tips zijn verdeeld onder de onderwerpen VEE, MEST, BODEM en GEWAS.
Verantwoorde Veehouderij is een platform voor innovatieve kennis over duurzame veehouderij. Aan bod komen mest, bodem, voeding, de kringloopwijzer en meer.
De site www.bodemacademie.nl/ biedt objectieve en geverifieerde kennis over duurzaam bodembeheer in de landbouw.