Adviseurs - SAV
Een artikel uit Nieuwe oogst over de wisselwerking tussen wortels en het bodemleven er omheen.
Organische stof, bemesting, onkruidbestrijding en verwachtingen over en weer: duidelijke afspraken maken samenwerking tussen melkveehouders en akkerbouwers een stuk makkelijker. In het project ‘Samenwerking akkerbouw en melkveehouderij’ is gekeken naar de belangrijkste tips of aandachtspunten voor samenwerkende boeren. Giske Warringa is projectleider van dit project en heeft een melkveebedrijf met haar man en schoonouders. Thuis werken ze samen met een akkerbouwer. Hoe pakken zij thuis zélf deze tips aan?
Interessant verhaal over de voordelen van vruchtwisseling, het scheuren van grasland en het vrijkomen van stikstof.
Vanuit Duurzame Melkveehouderij Drenthe werken de Drentse melkveehouders aan een lange termijn-systeem voor stikstofreductie, klimaatverbetering en kringlooplandbouw. Tijd voor een interview met Kringloopadviseur Frank Verhoeven. Wat is het kringloop-voordeel voor de boer? Wat is zijn visie op de recente landelijke kringloop- en stikstofontwikkelingen?
Wat komt er kijken bij het ruilen van land tussen akkerbouwer en melkveehouder? Waar moeten beide partijen aan denken? Een goed uitgebalanceerd bouwplan is gunstig voor de bodem, geeft minder onkruiddruk en verkleint uitspoeling. Ap van der Bas legt uit en geeft tips.
Tien algemene adviezen voor de optimalisatie van het bouwplan en het verduurzamen van de samenwerking tussen akkerbouwer en melkveehouder.