Koe (voer, gezondheid, dierwelzijn, beweiden)
Onderstaand een klein overzicht van studiegroepen en projecten over onder meer beweiden, voeding en diergezondheid. In de rechterkolom vindt u informatie over interessante websites, artikelen etc.
Projecten, studieclubs, sprekers en workshops
Dit zijn enkele voorbeelden en het staat deelnemers natuurlijk volledig vrij om deel te nemen aan andere projecten of om adviseurs naar keuze in te schakelen.

Wij-land heeft een verscheidenheid aan projecten met boeren opgezet rondom bodem, beweiding, maaien, compostering, bemesting etc. Het aanbod en de informatie is groeiend. Geregeld kijken geeft het meeste effect.

Heeft u een innovatieve onderzoeks- of kennisvraag? En bent u op zoek naar een praktische uitvoering, begeleiding of financiering van uw project? Als open innovatiecentrum kan VKON u ondersteunen.

Hoe haal ik het beste uit mijn kringloopwijzer? Kringloopwijzer.nl organiseerde najaar 2021 twee cursussen: een basiscursus en een cursus voor gevorderden. Bij voldoende interesse wordt een nieuwe reeks cursussen gegeven. Laat je interesse daarom weten

VIB: "Wil je zelf aan de slag om het rantsoen van jouw koeien te optimaliseren en inzicht krijgen in jouw voerkosten? Wil je kritisch zijn naar jouw leveranciers en adviseurs? Leer in vier middagen de basis voor het samenstellen van het optimale rantsoen voor je vee."

VIB werkt met de Voer- en Koe-index:
(Hoe) haalt u het beste uit uw ruwvoer? VIB-consulting checkt door de voerindex samen met u de weg van uw eigen geteelde ruwvoer. Vanaf het land tot in de koe. Goed voer geeft minder mineralen-verlies, gezondere koeien en meer melk.
Hoe is de gezondheid, reproductie en productie van jouw veestapel? De VIB Koe-index kijkt naar gezondheid, vruchtbaarheid, ziektestatus en relevante kengetallen.

Een site van LTO met kennis en cursussen over het thema beweiden.

Bij Stichting weidegang kunt u terecht voor beweidingsadvies op maat, workshops, begeleiding van studiegroepen, sprekers en online informatie over het optimaal inrichten van uw weidegang. De weide-coaches staan zowel nieuwe 'weiders' bij, als veehouders die hun koeien al langer laten weiden.

Regionale LTO’s en zuivelondernemingen organiseren verschillende masterclasses rondom de eiwitkringloop op een melkveebedrijf. De inhoud is op basis van vooraf aangegeven interesse en de bijeenkomsten hebben betrekking op acht verschillende thema’s. U kiest in overleg uit wat aan de orde komt.

Gezonde Koeien Beter Boeren is een initiatief van een groep boeren in de regio Midden Drenthe en Dierenartsenpraktijk Beilen. De missie: De gemiddelde leeftijd van de melkkoeien naar 6,5 jaar in 2022.