Koe
Onderstaand een klein overzicht van studiegroepen en projecten over beweiden, voeding en diergezondheid. De rechterkolom geeft een paar mogelijkheden van adviseurs die adviseren over dit onderwerp.
Deze lijst geeft een deel van de mogelijkheden weer en het staat deelnemers natuurlijk volledig vrij om deel te nemen aan andere projecten of om adviseurs naar keuze in te schakelen.
Studiegroepen en projecten

Wij-land heeft een verscheidenheid aan projecten met boeren opgezet rondom bodem, beweiding, maaien, compostering, bemesting etc. Het aanbod en de informatie is groeiend. Geregeld kijken geeft het meeste effect.

Heeft u een innovatieve onderzoeks- of kennisvraag? En bent u op zoek naar een praktische uitvoering, begeleiding of financiering van uw project? Als open innovatiecentrum kan VKON u ondersteunen.

Hoe haal ik het beste uit mijn kringloopwijzer? Kringloopwijzer.nl organiseerde najaar 2021 twee cursussen: een basiscursus en een cursus voor gevorderden. Bij voldoende interesse wordt een nieuwe reeks cursussen gegeven. Laat je interesse daarom weten

VIB: "Wil je zelf aan de slag om het rantsoen van jouw koeien te optimaliseren en inzicht krijgen in jouw voerkosten? Wil je kritisch zijn naar jouw leveranciers en adviseurs? Leer in vier middagen de basis voor het samenstellen van het optimale rantsoen voor je vee."

VIB werkt met de Voer- en Koe-index:
(Hoe) haalt u het beste uit uw ruwvoer? VIB-consulting checkt door de voerindex samen met u de weg van uw eigen geteelde ruwvoer. Vanaf het land tot in de koe. Goed voer geeft minder mineralen-verlies, gezondere koeien en meer melk.
Hoe is de gezondheid, reproductie en productie van jouw veestapel? De VIB Koe-index kijkt naar gezondheid, vruchtbaarheid, ziektestatus en relevante kengetallen.

Een site van LTO met kennis en cursussen over het thema beweiden.

Bij Stichting weidegang kunt u terecht voor beweidingsadvies op maat, workshops, begeleiding van studiegroepen, sprekers en online informatie over het optimaal inrichten van uw weidegang. De weide-coaches staan zowel nieuwe 'weiders' bij, als veehouders die hun koeien al langer laten weiden.

Regionale LTO’s en zuivelondernemingen organiseren verschillende masterclasses rondom de eiwitkringloop op een melkveebedrijf. De inhoud is op basis van vooraf aangegeven interesse en de bijeenkomsten hebben betrekking op acht verschillende thema’s. U kiest in overleg uit wat aan de orde komt.

Gezonde Koeien Beter Boeren is een initiatief van een groep boeren in de regio Midden Drenthe en Dierenartsenpraktijk Beilen. De missie: De gemiddelde leeftijd van de melkkoeien naar 6,5 jaar in 2022.
Artikelen en kennis - koe

Wat is nou eigenlijk regeneratief boeren? Wat zijn de voordelen, hoe werkt het, waarom zou ik dat doen en past dat bij mijn gangbare bedrijf? Er komen veel vragen op bij alleen al de term ‘regeneratief’. Tijdens een demonstratie in Koekange van niet-kerend onderwerken van groenbemester en directe inzaai van maïs, vertelden Ajaan Hijmans (initiator) en Bert Muller (projectleider) over de werking van het regeneratieve systeem.
Laag ruw-eiwit: goed voor koe én boer. De do's & don'ts voor een laag ruw eiwit in het rantsoen.

Wat zijn tips om goed te scoren op de vijf KPI's van Duurzame melkveehouderij Drenthe? Algemeen valt te stellen dat het loont om te kijken waar wat te halen valt aan efficiëntie. Zowel financieel als qua mineralen of CO2. Een overzicht van maatregelen.

Melkveehouder Adrian Houbraken vertelt over het reduceren van broeikasgasemissies op zijn bedrijf.

Melkveehouder Els Uijterlinde laat zien hoe zij op hun bedrijf het % eiwit van eigen land hebben verhoogd. Met algemene tips en rekenvoorbeelden.

Grasland doorzaaien met een kruidenrijk mengsel, dat lijkt prima te gaan met behulp van een strokenfrees. Een artikel van 'Melkvee' gaat hier dieper op in.


Melkveehouder Peter Oosterhof ontwikkelde samen met zijn broer een doorzaaimachine voor kruidenrijk grasland.

Vanuit Duurzame Melkveehouderij Drenthe werken de Drentse melkveehouders aan een lange termijn-systeem voor stikstofreductie, klimaatverbetering en kringlooplandbouw. Tijd voor een interview met Kringloopadviseur Frank Verhoeven. Wat is het kringloop-voordeel voor de boer? Wat is zijn visie op de recente landelijke kringloop- en stikstofontwikkelingen?

Interessant verhaal over de voordelen van vruchtwisseling, het scheuren van grasland en het vrijkomen van stikstof.

Veel cijfers en processen hebben invloed op melkproductie en het saldo per liter melk. Om nog maar te zwijgen over factoren met invloed op de kringloopwijzer. Het líjkt ingewikkeld. Maar melkvee-adviseur Hans Dirksen vindt van niet. Sterker nog, volgens hem is een kringloopwijzer met prachtige uitslagen voor iedereen weggelegd. Een interview met tips.

Verantwoorde Veehouderij is een platform voor innovatieve kennis over duurzame veehouderij. Aan bod komen mest, bodem, voeding, de kringloopwijzer en meer.

Op deze site vindt u praktijkgerichte tips voor uw bedrijfskringloop. Wat kunt u doen om uw kringloopgetallen te verbeteren? De tips zijn verdeeld onder de onderwerpen VEE, MEST, BODEM en GEWAS.

Beweiden is een wezenlijk onderdeel van toekomstgerichte melkveehouderijbedrijven. In Amazing Grazing onderzoeken en onderbouwen onder meer LTO, WUR, Louis Bolk, Duurzame zuivelketen en Dairycampus, oplossingen voor inpassing van beweiden. Zij vertalen dit naar kennis, managementtools en concrete beweidingssystemen voor de praktijk.
Adviseurs

Adviesbureau Nijhof is een onafhankelijk adviesbureau waar rantsoenoptimalisatie, bemesting, kringlooplandbouw en het klimaat samen komen.

Rundveedierenarts. Lid van het Salmonella expertpanel van NZO. Kennis van de integrale relatie bodem-plant-dier met als doel: goed ruwvoer voor optimale melkproductie en gezonde koeien. Weidecoach.

Dirksen Management Support organiseert door het hele land studiegroepen over kringlooplandbouw en kan u helpen bij uw vraagstukken over de totale kringloop op uw bedrijf, over bodem en voeding. Ook sociaal-economische vraagstukken en algehele bedrijfsgezondheid zijn belangrijke onderwerpen tijdens de studiegroep-bijeenkomsten.

Onze adviseurs in Drenthe zijn specialisten op het gebied van mest en mineralenkringlopen. Ze overzien uw totale melkveebedrijf en weten uw kringloop-, maar ook de kringlooplandbouw en samenwerking met uw buren te bevorderen.

Groeikracht BV geeft onafhankelijk advies en begeleiding over onder meer: ruwvoerkwaliteit, gewasopbrengsten, bodemvruchtbaarheid en het benutten van uw eigen gras.

HLB doet onderzoek en analyse van bodem, kuil en voergewas. Teeltadviseurs geven op basis hiervan praktische teeltbegeleiding.

K & G Advies is een onafhankelijk adviesbureau bestaande uit adviseurs Wim van der Geest en Johan Kranenburg. U kunt bij hen terecht voor een breed scala aan onderwerpen. Zie ook hun website.

Meijer Agro Service is een bescheiden bedrijf dat zich richt op het ondersteunen, begeleiden en coachen over diermanagement, financieel management, de wettelijke normen en persoonlijk management.

Advies over kringlooplandbouw. Denk aan gezond ruwvoer, kwaliteitsmest die past bij de bodem en daarmee evenwichtige voeding van de plant en dus evenwichtige voeding voor de herkauwer. Takens: "In zo'n kringloopsysteem gaat weinig verloren. Dat is goed voor de economie en de ecologie."

VIB gebruikt het adviesconcept IndeXboeren. Hierin staan bodem, voer en koe centraal. We kijken naar zowel de bron van problemen als naar de onderlinge verbanden tussen de bedrijfsprocessen.

Wij.land stelt boeren in staat nieuwe concepten te testen in pilots. Bijvoorbeeld over natuurlijk bodembeheer, natte teelten, biodiversiteit en het sluiten van kringlopen. Kijk eens op onze site!