Kringloop
Onderstaand een klein overzicht van studiegroepen en projecten over de kringloop van uw bedrijf. De rechterkolom geeft een paar mogelijkheden van adviseurs die adviseren over dit onderwerp.
Deze lijst geeft een deel van de mogelijkheden weer en het staat deelnemers natuurlijk volledig vrij om deel te nemen aan andere projecten of om adviseurs naar keuze in te schakelen.
Studiegroepen en projecten

In een studiegroep gaat u aan de slag met kringlooplandbouw. Onder leiding van experts maakt u kennis met de cijfers uit de KringloopWijzer. U vergelijkt eigen resultaten met die van collega’s en stelt een bedrijfsverbeterplan op met eigen doelen en maatregelen. U leert ook meer over de benutting van mineralen en het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid. Vruchtbare Kringloop Drenthe besteedt volop aandacht aan ‘hoe word of blijf ik Planet Proof?’ U krijgt praktische handvatten op het gebied van bemesting, voeding en teelt.

Kringloop is niet alleen bedrijfsgebonden, via samenwerking is meer mogelijk en kun je werken aan een regionale kringloop. Het project 'Samenwerking akkerbouw en melkveehouderij' biedt informatie en scholing op dit gebied.

Regionale LTO’s en zuivelondernemingen organiseren verschillende masterclasses rondom de eiwitkringloop op een melkveebedrijf. De inhoud is op basis van vooraf aangegeven interesse en de bijeenkomsten hebben betrekking op acht verschillende thema’s. U kiest in overleg uit wat aan de orde komt.
Artikelen en kennis kringloop

DLV-er Albert Jan Bos benoemt vier aandachtspunten die volgens hem belangrijk zijn om mee te nemen in het bemestingsplan. Doe er uw voordeel mee!

Beweiden is een wezenlijk onderdeel van toekomstgerichte melkveehouderijbedrijven. In Amazing Grazing onderzoeken en onderbouwen onder meer LTO, WUR, Louis Bolk, Duurzame zuivelketen en Dairycampus, oplossingen voor inpassing van beweiden. Zij vertalen dit naar kennis, managementtools en concrete beweidingssystemen voor de praktijk.

Een artikel uit Nieuwe oogst over de wisselwerking tussen wortels en het bodemleven er omheen.

Bokashi als verdienmodel? Lees meer over een initiatief uit Zuid-Holland voor het zoveel mogelijk benutten van regionale organische stof.

Organische stof, bemesting, onkruidbestrijding en verwachtingen over en weer: duidelijke afspraken maken samenwerking tussen melkveehouders en akkerbouwers een stuk makkelijker. In het project ‘Samenwerking akkerbouw en melkveehouderij’ is gekeken naar de belangrijkste tips of aandachtspunten voor samenwerkende boeren. Giske Warringa is projectleider van dit project en heeft een melkveebedrijf met haar man en schoonouders. Thuis werken ze samen met een akkerbouwer. Hoe pakken zij thuis zélf deze tips aan?

Interessant verhaal over de voordelen van vruchtwisseling, het scheuren van grasland en het vrijkomen van stikstof.

Vanuit Duurzame Melkveehouderij Drenthe werken de Drentse melkveehouders aan een lange termijn-systeem voor stikstofreductie, klimaatverbetering en kringlooplandbouw. Tijd voor een interview met Kringloopadviseur Frank Verhoeven. Wat is het kringloop-voordeel voor de boer? Wat is zijn visie op de recente landelijke kringloop- en stikstofontwikkelingen?

Veel cijfers en processen hebben invloed op melkproductie en het saldo per liter melk. Om nog maar te zwijgen over factoren met invloed op de kringloopwijzer. Het líjkt ingewikkeld. Maar melkvee-adviseur Hans Dirksen vindt van niet. Sterker nog, volgens hem is een kringloopwijzer met prachtige uitslagen voor iedereen weggelegd. Een interview met tips.

Drentse rapportages van het project 'Grondig Boeren met Maïs'. Een demonstratieproject over goed bodembeheer om te komen tot een rendabele maisteelt zonder negatieve effecten op de omgeving.

de website mijnkringloopwijzer.nl vertelt uitgebreid over het invullen van de kringloopwijzer, over projecten rondom kringlopen en herbergt veel tips voor uw bedrijfsvoering.

Artikel uit Nieuwe Oogst over de winst door aandacht voor de bodem.

Een site van LNV met verhalen van inspirerende projecten. Hier kunt u onder meer lezen van anderen doen.

Op deze site vindt u praktijkgerichte tips voor uw bedrijfskringloop. Wat kunt u doen om uw kringloopgetallen te verbeteren? De tips zijn verdeeld onder de onderwerpen VEE, MEST, BODEM en GEWAS.

Verantwoorde Veehouderij is een platform voor innovatieve kennis over duurzame veehouderij. Aan bod komen mest, bodem, voeding, de kringloopwijzer en meer.

De site www.bodemacademie.nl/ biedt objectieve en geverifieerde kennis over duurzaam bodembeheer in de landbouw.
Adviseurs

Agrarische Natuur Drenthe speelt een centrale rol in het Drentse Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Het werkgebied van Agrarische Natuur Drenthe omvat de hele provincie Drenthe.

Boerenverstand is een adviesbureau dat werkt aan een duurzamere landbouw: goed voor de aarde, voor het dier, voor de boer en de consument. Samen pakken we op een pragmatische manier vraagstukken rond duurzame en economisch rendabele landbouw op.

Rundveedierenarts. Lid van het Salmonella expertpanel van NZO. Kennis van de integrale relatie bodem-plant-dier met als doel: goed ruwvoer voor optimale melkproductie en gezonde koeien. Weidecoach.

Dirksen Management Support organiseert door het hele land studiegroepen over kringlooplandbouw en kan u helpen bij uw vraagstukken over de totale kringloop op uw bedrijf, over bodem en voeding. Ook sociaal-economische vraagstukken en algehele bedrijfsgezondheid zijn belangrijke onderwerpen tijdens de studiegroep-bijeenkomsten.

Onze adviseurs in Drenthe zijn specialisten op het gebied van mest en mineralenkringlopen. Ze overzien uw totale melkveebedrijf en weten uw kringloop-, maar ook de kringlooplandbouw en samenwerking met uw buren te bevorderen.

K & G Advies is een onafhankelijk adviesbureau bestaande uit adviseurs Wim van der Geest en Johan Kranenburg. U kunt bij hen terecht voor een breed scala aan onderwerpen. Zie ook hun website.

Meijer Agro Service is een bescheiden bedrijf dat zich richt op het ondersteunen, begeleiden en coachen over diermanagement, financieel management, de wettelijke normen en persoonlijk management.

Adviesbureau Natuur & Ecologie. Zodra natuur een wezenlijk onderdeel is van de uit te voeren werkzaamheden kunnen wij u daarin adviseren. Wij denken in kansen en oplossingen en gaan creatief om met uiteenlopende ecologische vraagstukken.

Advies over kringlooplandbouw. Denk aan gezond ruwvoer, kwaliteitsmest die past bij de bodem en daarmee evenwichtige voeding van de plant en dus evenwichtige voeding voor de herkauwer. Takens: "In zo'n kringloopsysteem gaat weinig verloren. Dat is goed voor de economie en de ecologie."

VIB gebruikt het adviesconcept IndeXboeren. Hierin staan bodem, voer en koe centraal. We kijken naar zowel de bron van problemen als naar de onderlinge verbanden tussen de bedrijfsprocessen.

Wij.land stelt boeren in staat nieuwe concepten te testen in pilots. Bijvoorbeeld over natuurlijk bodembeheer, natte teelten, biodiversiteit en het sluiten van kringlopen. Kijk eens op onze site!