Samenwerking akkerbouw en melkveehouderij
Onderstaand een klein overzicht van studiegroepen en projecten over de samenwerking tussen akkerbouw en melkveehouderij. De rechterkolom geeft een paar mogelijkheden van adviseurs die adviseren over dit onderwerp.
Deze lijst geeft een deel van de mogelijkheden weer en het staat deelnemers natuurlijk volledig vrij om deel te nemen aan andere projecten of om adviseurs naar keuze in te schakelen.
Studiegroepen en projecten


Werkt u samen met een akkerbouwer of bent u dit van plan? Dan is het misschien zinvol om gezamenlijk een adviesgesprek of training op maat aan te gaan. Dat kan tegenwoordig ook met twee adviseurs tegelijk, voor elke landbouwtak één. Vanuit het project zijn drie koppels gevormd.

Wilt u meer info over hoe u beiden het optimale haalt uit samenwerking met een akkerbouwer? Vraag een gratis lezing, discussie-avond of demonstratiebijeenkomst aan over samenwerking tussen akkerbouw en melkveehouderij. Iets voor uw afdeling of studiegroep?

Heeft u een innovatieve onderzoeks- of kennisvraag? En bent u op zoek naar een praktische uitvoering, begeleiding of financiering van uw project? Als open innovatiecentrum kan VKON u ondersteunen.

Wij-land heeft een verscheidenheid aan projecten met boeren opgezet rondom bodem, beweiding, maaien, compostering, bemesting etc. Het aanbod en de informatie is groeiend. Geregeld kijken geeft het meeste effect.
Artikelen en kennis over samenwerking

Wat is nou eigenlijk regeneratief boeren? Wat zijn de voordelen, hoe werkt het, waarom zou ik dat doen en past dat bij mijn gangbare bedrijf? Er komen veel vragen op bij alleen al de term ‘regeneratief’. Tijdens een demonstratie in Koekange van niet-kerend onderwerken van groenbemester en directe inzaai van maïs, vertelden Ajaan Hijmans (initiator) en Bert Muller (projectleider) over de werking van het regeneratieve systeem.

Akkerbouwers en gemengd bedrijven vertellen over hoe zíj natuurinclusief boeren.

Veehouders en akkerbouwers rond het Anlooërdiep werken samen om uit- en afspoeling van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen en zo de waterkwaliteit op peil te houden. DAW laat zien hoe.

Landbouw en waterkwaliteit, hoe zijn die twee verbonden? Interview met Cors vd Brink over grondwaterkwaliteit, kwaliteitsmeting en hoe verbetering van waterkwaliteit de boer geld oplevert.

Vanuit Duurzame Melkveehouderij Drenthe werken de Drentse melkveehouders aan een lange termijn-systeem voor stikstofreductie, klimaatverbetering en kringlooplandbouw. Tijd voor een interview met Kringloopadviseur Frank Verhoeven. Wat is het kringloop-voordeel voor de boer? Wat is zijn visie op de recente landelijke kringloop- en stikstofontwikkelingen?

Een artikel uit Nieuwe oogst over de wisselwerking tussen wortels en het bodemleven er omheen.

Interessant verhaal over de voordelen van vruchtwisseling, het scheuren van grasland en het vrijkomen van stikstof.

Organische stof, bemesting, onkruidbestrijding en verwachtingen over en weer: duidelijke afspraken maken samenwerking tussen melkveehouders en akkerbouwers een stuk makkelijker. In het project ‘Samenwerking akkerbouw en melkveehouderij’ is gekeken naar de belangrijkste tips of aandachtspunten voor samenwerkende boeren. Giske Warringa is projectleider van dit project en heeft een melkveebedrijf met haar man en schoonouders. Thuis werken ze samen met een akkerbouwer. Hoe pakken zij thuis zélf deze tips aan?

Tien algemene adviezen voor de optimalisatie van het bouwplan en het verduurzamen van de samenwerking tussen akkerbouwer en melkveehouder.

Wat komt er kijken bij het ruilen van land tussen akkerbouwer en melkveehouder? Waar moeten beide partijen aan denken? Een goed uitgebalanceerd bouwplan is gunstig voor de bodem, geeft minder onkruiddruk en verkleint uitspoeling. Ap van der Bas legt uit en geeft tips.
Adviseurs

Werkt u samen met een akkerbouwer of bent u dit van plan? Om kennis van beide landbouwtakken aan tafel te hebben, kunt u een koppel van twee adviseurs tegelijk inhuren. Vanuit het project 'Samenwerking akkerbouw en melkveehouderij' zijn drie koppels adviseurs gevormd met elk een melkvee- en een akkerbouwadviseur.

Aequator Groen & Ruimte is een kennis- en adviesbureau op het gebied van bodem, water, natuur en landbouw.
"Ons team, dat met haar poten in de klei staat, bestaat uit hoog opgeleide en ervaren specialisten in uiteenlopende vakgebieden, met passie voor duurzaam landgebruik, gedegen onderzoek en gericht op samenwerking."

Onze adviseurs in Drenthe zijn specialisten op het gebied van mest en mineralenkringlopen. Ze overzien uw totale melkveebedrijf en weten uw kringloop-, maar ook de kringlooplandbouw en samenwerking met uw buren te bevorderen.

K & G Advies is een onafhankelijk adviesbureau bestaande uit adviseurs Wim van der Geest en Johan Kranenburg. U kunt bij hen terecht voor een breed scala aan onderwerpen. Zie ook hun website.

Wij.land stelt boeren in staat nieuwe concepten te testen in pilots. Bijvoorbeeld over natuurlijk bodembeheer, natte teelten, biodiversiteit en het sluiten van kringlopen. Kijk eens op onze site!