Water
Onderstaand een klein overzicht van studiegroepen, projecten, interessante websites, artikelen etc. over onder meer waterkwaliteit en uitspoeling. De rechterkolom geeft een paar mogelijkheden van adviseurs die adviseren over dit onderwerp.
Deze lijst geeft een deel van de mogelijkheden weer, het staat deelnemers natuurlijk volledig vrij om deel te nemen aan andere projecten of om adviseurs naar keuze in te schakelen.
Studiegroepen en projecten

Wij-land heeft een verscheidenheid aan projecten met boeren opgezet rondom bodem, beweiding, maaien, compostering, bemesting etc. Het aanbod en de informatie is groeiend. Geregeld kijken geeft het meeste effect.

Heeft u een innovatieve onderzoeks- of kennisvraag? En bent u op zoek naar een praktische uitvoering, begeleiding of financiering van uw project? Als open innovatiecentrum kan VKON u ondersteunen.

Hoe haal ik het beste uit mijn kringloopwijzer? Kringloopwijzer.nl organiseerde najaar 2021 twee cursussen: een basiscursus en een cursus voor gevorderden. Bij voldoende interesse wordt een nieuwe reeks cursussen gegeven. Laat je interesse daarom weten

Agrariërs in het werkgebied van Waterschap Vechtstromen in Zuidoost Drenthe vinden hier de informatie over projecten rondom water in hun gebied.

Agrariërs in het werkgebied van Waterschap Vechtstromen in Zuidoost Drenthe vinden hier de informatie over projecten rondom water in hun gebied.

Er zijn verschillende projecten beschikbaar in het werkgebied van Waterschap Noorderzijlvest. Denk aan gratis advies en subsidies bij investeringen in aanpassingen.

Lees meer over de mogelijkheden voor gratis advies en subsidies bij investeringen in aanpassingen in het werkgebied van Waterschap en Hunze en Aa's.
Artikelen en kennis water

Veehouders en akkerbouwers rond het Anlooërdiep werken samen om uit- en afspoeling van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen en zo de waterkwaliteit op peil te houden. DAW laat zien hoe.

Een lijstje concrete maatregelen die u als melkveehouder kunt nemen om de uitspoeling te verminderen en de grond- en oppervlaktewaterkwaliteit te verbeteren.


Wat zijn tips om goed te scoren op de vijf KPI's van Duurzame melkveehouderij Drenthe? Algemeen valt te stellen dat het loont om te kijken waar wat te halen valt aan efficiëntie. Zowel financieel als qua mineralen of CO2. Een overzicht van maatregelen.

Landbouw en waterkwaliteit, hoe zijn die twee verbonden? Interview met Cors vd Brink over grondwaterkwaliteit, kwaliteitsmeting en hoe verbetering van waterkwaliteit de boer geld oplevert.

Akkerbouwers en gemengd bedrijven vertellen over hoe zíj natuurinclusief boeren.

Vanuit Duurzame Melkveehouderij Drenthe werken de Drentse melkveehouders aan een lange termijn-systeem voor stikstofreductie, klimaatverbetering en kringlooplandbouw. Tijd voor een interview met Kringloopadviseur Frank Verhoeven. Wat is het kringloop-voordeel voor de boer? Wat is zijn visie op de recente landelijke kringloop- en stikstofontwikkelingen?

Koeien & Kansen-deelnemers richten zich op het verbeteren van waterkwaliteit en -kwantiteit op hun bedrijf en in hun omgeving. Informatie over waterkwaliteit en -kwantiteit toont het project online.
Laag ruw-eiwit: goed voor koe én boer. De do's & don'ts voor een laag ruw eiwit in het rantsoen.

Wat is nou eigenlijk regeneratief boeren? Wat zijn de voordelen, hoe werkt het, waarom zou ik dat doen en past dat bij mijn gangbare bedrijf? Er komen veel vragen op bij alleen al de term ‘regeneratief’. Tijdens een demonstratie in Koekange van niet-kerend onderwerken van groenbemester en directe inzaai van maïs, vertelden Ajaan Hijmans (initiator) en Bert Muller (projectleider) over de werking van het regeneratieve systeem.

Melkveehouder Jaco Kastelein vertelt over het verminderen van de ammoniakemissie op zijn bedrijf.

Melkveehouder Erik Immink uit Lemele vertelt hoe hij de reductie van het stikstofbodemoverschot op zijn bedrijf heeft aangepakt.

Verantwoorde Veehouderij is een platform voor innovatieve kennis over duurzame veehouderij. Aan bod komen mest, bodem, voeding, de kringloopwijzer en meer.
Adviseurs water

Aequator Groen & Ruimte is een kennis- en adviesbureau op het gebied van bodem, water, natuur en landbouw.
"Ons team, dat met haar poten in de klei staat, bestaat uit hoog opgeleide en ervaren specialisten in uiteenlopende vakgebieden, met passie voor duurzaam landgebruik, gedegen onderzoek en gericht op samenwerking."

Agrarische Natuur Drenthe speelt een centrale rol in het Drentse Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Het werkgebied van Agrarische Natuur Drenthe omvat de hele provincie Drenthe.

HLB doet onderzoek en analyse van bodem, kuil en voergewas. Teeltadviseurs geven op basis hiervan praktische teeltbegeleiding.

Advies over kringlooplandbouw. Denk aan gezond ruwvoer, kwaliteitsmest die past bij de bodem en daarmee evenwichtige voeding van de plant en dus evenwichtige voeding voor de herkauwer. Takens: "In zo'n kringloopsysteem gaat weinig verloren. Dat is goed voor de economie en de ecologie."

Wij.land stelt boeren in staat nieuwe concepten te testen in pilots. Bijvoorbeeld over natuurlijk bodembeheer, natte teelten, biodiversiteit en het sluiten van kringlopen. Kijk eens op onze site!